Bron: pixabay

Waarom ik blog… en niet plog of vlog

We gingen een paar dagen naar Zeeland en ik dacht: ‘Ik ga een mooie plog (photo log) maken, om te laten zien hoe rustig en ruimtelijk Zeeland is, zodat mijn lezers er lekker mindful van raken.’ Ik maakte weinig foto’s. Omdat ik te druk bezig was met genieten.

En toen realiseerde ik me waarom schrijven, bloggen dus, echt mijn ding is en ploggen en vloggen (video loggen) niet. Schrijven kan namelijk achteraf, op je eigen moment. Je hoeft het genieten er niet voor te laten, je bent niet afgeleid. Sterker nog, je moet juist extra bewust van alles genieten, zodat je er later goed over kan schrijven. En omdát je er nog over schrijft, geniet je er eigenlijk twee keer van: op het moment dat het gebeurt en het moment dat je erover schrijft.

Fotograferen is ok

Niet dat fotograferen of filmen minder is of niet goed hoor. Dat kan ook ontzettend ontspannend zijn als je in je eentje de natuur in gaat júist om foto’s te maken. Het gaat mij vooral om het vastleggen terwijl je iets doet. Of je door de lens kijkt of met je eigen ogen. Of je vastlegt of ervaart. Elke ervaring die wordt vastgelegd door film of foto, wordt minder ervaren. Terwijl je die ervaring ook net zo goed veel later kunt delen. Zónder beeld. Dan ervaar je én legt je vast in een blog. Achteraf, als je alleen bent en de ervaring voorbij is.

Als je de natuur in gaat, puur om foto’s te maken, dan krijg je daardoor juist een extra ervaring (omdat je zonder fotografie-hobby de natuur niet was ingegaan), maar het vastleggen van ervaringen die je in je ‘gewone’ leven opdoet (vaak met familie of vrienden), maken toch dat je die ervaring minder bewust meemaakt.

Daarom geen plog of vlog. Maar de komende zomer wel geschreven verhalen over bijzondere ervaringen in Zeeland. Die daardoor nóg een keer door m’n hoofd spelen. Fijn toch? 🙂

Hou jij ook zo van schrijven?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)