Bron: Pixabay

Minimalisme: Zo raak je je boeken kwijt

Ik zal vast niet de enige zijn die als kind droomde van zo’n groot huis met boekenkasten tot het plafond in mijn eigen privé bibliotheek. Maar in de praktijk zijn al die boeken toch wat minder handig. Zo raak je ze kwijt (zonder huilen).

Toen mijn moeder jaren geleden verhuisde naar een heel kleine huis en ze haar boeken wegdeed vond ik dat zó stom! Hoe kun je die nou wegdoen? Ik ben opgegroeid in een huis met daadwerkelijk die boekenplanken tot het plafond (alleen was het plafond iets lager dan bij Belle en het Beest ;-)) en ik droomde daar ook van. Ik had de boeken ergens in een loods bewaard desnoods, maar wegdoen? Nooit!

Nu heb ik zes boeken. What happened!?

Marie Kondo kwam langs. Dat gebeurde er vooral. Door Marie Kondo ging ik heel kritisch kijken naar mijn boeken en trok ik de conclusie dat ik heel veel boeken toch niet zo heel erg nodig heb. Nadat ik ging lezen over minimalisme, slonk mijn aantal boeken nog verder. Maar eerst antwoord op de vraag:

Waarom zou je je boeken wegdoen?

Nou, allereerst heb je boeken niet echt nodig. Bovendien staan ze rommelig, voeren ze een constante druk op je uit (lees me, lees me!) en pakken ze heel veel viezigheid. Ik heb een paar weken geleden een Expedit-kast verplaatst, dus ik weet waar ik het over heb. Er woonden maar liefst acht spinnenfamilies in en dan heb ik het nog eens over de hoeveelheid stof die eruit komt. Nee, de boekenkast heeft voor mij – proest – definitief zijn charme verloren.

Deze boeken raakte ik kwijt

Maar goed, hoe pakte ik dit aan? Een beetje van mezelf en een beetje van Marie.

☆ Ik deed alle boeken weg waar ik niet ‘blij’ van werd | Dit is dus de methode van Marie Kondo. Er waren verschillende redenen waarom boeken mij niet blij maken:

  • Een lelijke kaft
  • Ik was al jaren van plan om ze te lezen, maar dat deed ik toch nooit
  • Ik wilde het boek niet meer lezen en wilde het ook niet uitlenen
  • Het had een vervelende vorm (te groot)
  • Ik had er niks aan (dit gold vooral voor de kookboeken, aangezien ik er nooit iets uit maak)

Na deze schifting had ik eigenlijk alleen nog één ‘sentimenteel’ én handig kookboek over die ik al had als student, een stapel boeken van Isabel Allende & Gabriel García Márquez, mijn lievelingsschrijvers (mijn alltime lievelingsschrijfster is eigenlijk Tess Gerritsen, maar daar heb ik nog nooit een boek van gekocht) en boeken die ik nog eens uit wilde lenen omdat ze zo mooi of interessant waren.

Nadat we echter de boekenkast kwijt wilden in de kamer en ik helemaal de smaak te pakken qua minimalisme, werd de stapel nog kleiner. Door deze regel:

☆ Ik gooide alle boeken weg die je ook bij de bibliotheek kan halen | Want al die boeken van Isabel Allende zijn ook bij de bieb. Daar kan ik ze ook af en toe lenen. Het heeft kortom geen enkel nut om ze hier in huis óók nog te hebben.

Wáár raak je je boeken kwijt?

Ik gooi eigenlijk zelden een boek echt weg. Dit is waar onze boeken naartoe gaan:

☆ We verkopen ze tweedehands via bol.com | Op bol heb ik een verkoopaccountje en daar verkopen we boeken die we niet meer willen lezen. Ik zet de boeken online en leg ze daarna op zolder totdat iemand ze wil kopen. Werkt heel handig, je kan ze voor een gereduceerd tarief versturen en je maakt er andere mensen nog blij mee.

☆ We geven ze weg aan bekenden | Van sommige genres weten we dat mensen die we kennen ze graag lezen, dus die geven we weg.

☆ Ze gaan naar de kringloop | De kringloopwinkel zit hier op de hoek en die zijn heel blij met ons. Sterker nog, als we er rondlopen lijkt het soms net alsof het onze woonkamer is, zoveel spullen liggen daar inmiddels van ons 😉

Weggooien doen we dus eigenlijk bijna niet. Of ze moeten al ernstig beschadig zijn.

Dus, wat let je?

Wil je ook een lekker fris, ruimtelijk en overzichtelijk huis?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)