Bron: Pixabay

Mindfulness | Wat het mij oplevert

Mindfulness speelt een grote rol in mijn leven en dus op deze website. Maar wat is mindfulness nou eigenlijk? Hier in het kort een uitleg over wat precies bedoeld wordt met mindful en welke invloed het heeft op je leven.

Voordat ik me erin ging verdiepen, wist ik dat mindfulness inhoudt dat je in het ‘nu’ leeft. Ik dacht echter dat ze hiermee bedoelden ‘in deze levensfase’ of ‘binnen nu en een paar dagen’, maar het is nog preciezer. Buig je wijsvinger eens? Nou, dít is dus het moment. En nu is dat moment alweer voorbij.

Je vraagt je misschien af wat je er precies aan hebt om in dit specifieke moment te leven en hoe dat in hemelsnaam mogelijk is (want vermoedelijk zijn je gedachten nu alweer afgedwaald). Nou, dat is niet zo heel lang mogelijk, want onze gedachten zijn er voor gemaakt om te switchen van verleden naar toekomst en weer terug. Anders zouden we ook niks leren en informatie kunnen bundelen.

Maar toch kun je – door je er bewust van te zijn – zorgen dat het verleden minder zwaar weegt en de toekomst minder beangstigend wordt.

Dit levert mindfulness mij op

Hoewel ‘leven in het moment’ natuurlijk best uitdagend is, levert mindfulness vooral veel op. Het verjaagd gedachtes en zorg dat je je minder snel laat meeslepen. Ook is het heel goed om meer focus te krijgen. Dit zijn de dingen die het mij oplevert:

☆ Ik maak me minder druk om dingen uit het verleden | Ik ben zo iemand die gaat malen als iemand ‘verkeerd’ naar me kijkt of onvriendelijk doet. Ik ga dat dan analyseren en soms trek ik conclusies die totaal uit proportie zijn. Het kost in ieder geval relatief veel tijd. Door mindful te zijn, zeg ik sneller tegen mezelf dat het nu niet relevant is, dat ik er toch niets aan kan doen en kan ik het makkelijker van me af laten glijden.

☆ Ik pieker minder over de toekomst | Dat zelfde geldt eigenlijk ook voor dingen die in de toekomst staan te gebeuren. Ik ben soms zenuwachtig of ik ga me bedenken wat er allemaal mis kan gaan. Of ik zie beren op de weg. Door mindfulness ben ik me er meer van bewust dat ik hier toch niet zoveel aan kan doen. Voor sommige dingen kan ik voorzorgmaatregelen nemen, maar daarbij houdt het op. Bovendien vind ik het een fijne gedachte dat mócht alles helemaal in het honderd lopen, dat ook dát moment weer voorbij gaat.

Bron: Pixabay / Stocksnap☆ Ik laat me minder meezuigen door goede ideeën | Ik pieker niet alleen over de toekomst, ik heb ook soms een beetje teveel ideeën. Daar kan ik dan ’s nachts niet van slapen. Doordat ik me besef dat ik – al liggend in bed – toch niets kan doen word ik wat rustiger.

☆ Ik kan elk moment opnieuw beginnen | Omdat door mindfulness het verleden eigenlijk een marginale rol krijgt heb je veel minder ballast. Er is een bekende reclame-uitdrukking Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik hou het vaak andersom aan: Fouten gemaakt in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt elk moment met een schone lei beginnen.

☆ Ik kan me veel beter concentreren | Omdat ik elke dag oefen met mindfulness door meditatie, kan ik mijn gedachten beter sturen en me concentreren op een bepaalde bezigheid, zonder dat ik word afgeleid door allemaal plannen, geluiden, bewegingen etc. Ik had niet verwacht dit als ‘dromer’ ooit te kunnen zeggen, maar oefening baart echt kunst! Ik verbaas mezelf in dit opzicht.

☆ Ik ben milder voor mezelf
| Doordat het heden en verleden minder invloed hebben, hoef ik mezelf ook minder te ‘straffen’ voor al die stomme dingen die ik doe ;-). Meditatie heeft hier overigens ook een grote invloed in. Daarbij, het ‘nu’ is maar kort, het is zonde om deze te verpesten door negatieve gedachten.

Ben jij mindful? Of geïnteresseerd geraakt nu?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)