Mijn positiviteit dagboek

Een tijdje terug deed ik mee met Echte Post is Cool. Ik kreeg toen het leukste pakketje van deze editie (denk ik) met daarin een notitieblokje. ‘Wat kan ik hier nou mee doen?’ vroeg ik me af. En dit is wat ik ermee deed: ik maakte er een bijzonder dagboek van.

Als je een beetje leest over geluk, dan is er één ingrediënt onmisbaar om gelukkig te zijn: dankbaarheid. Het oefenen van dankbaarheid is de soort ‘superfood’ voor een gelukkig leven. Want zelfs de grootste minkukel krijgt mooie dingen op z’n pad. Je moet ze alleen wel zien om ervan te genieten. En dat gaat makkelijker als je ze elke dag opschrijft.

Een dankbaarheidsboekje leek dus een goede invulling voor dit cadeautje – dat ik overigens kreeg van Ramona. Alleen besloot ik om er ook een soort ‘creatief’ project van te maken én hem in te zetten voor een beter zelfbeeld (iets dat bij mij ook wel wat aandacht kan gebruiken…). Dus werd dit het resultaat:

Een positiviteit dagboek

Elke avond voor ik ga slapen vul ik een aantal dingen in om terug te kijken op mijn dag: positieve dingen. En omdat ik ’s avonds vaak geen tijd wil maken om nog een heel verhaal te schrijven, hou ik het simpel en doeltreffend. Elke dag is dit de inhoud:

Cijfer: Hier geef ik elke dag een cijfer. Dit zorgt ervoor dat ik ook op m’n mindere dagen kan zien dat ik over het algemeen heel tevreden ben met m’n leven. Want ik heb soms bij één tegenslag de neiging om m’n hele leven om te gaan gooien. Hoeft dus niet, want mijn laagste cijfer tot nu toe was een 6 en meestal is het een 8 of 9 (10 is voorbehouden aan trouwdagen en bevallingen en die heb ik beide al gehad ;-))

De dag: Hier omschrijf ik één zin wat ik die dag deed, zodat ik hem me eventueel later nog kan herinneringen. Van Anna’s verjaardag tot Schoongemaakt, het huis is lekker fris.

Dankbaar voor: Hier vul ik elke dag drie dingen in waarvoor ik dankbaar ben. En hierin probeer een beetje origineel te zijn, elke dag invullen: ‘Anna, Yuri, dat ik een warm huis heb’, gaat vervelen. Dus ik zoek vaak naar specifieke dingen op die dag, zoals Lekker fruit gegeten, Ik voel me beter dan gisteren of dat Yuri of Anna ergens blij van zijn geworden.

Trots op: Hier vul ik elke dag iets in waar ik trots op ben. Van Veel rotklusjes gedaan in de tuin tot Op hakken van school naar huis gelopen. 😉

Compliment: Dit lijkt een beetje hetzelfde als de vorige, maar bij deze spreek ik mezelf echt aan. Dus in feite moet ik het compliment ook ontvangen, bijvoorbeeld bij: Het huis is nog steeds heel netjes, heel goed gedaan! (Overigens lijkt het misschien nu alsof het vooral om het huishouden gaat, maar dat zijn de dingen die ik makkelijker online kan delen ;-))

Elke week zet ik alle dagen al klaar, zodat ik de pagina’s alleen maar in hoef te vullen. En door elke dag al klaar te zetten – waardoor ik dus de gaten zie als ik het niet doe – hou ik mezelf scherp.

Ik vind het nu – na een aantal weken – een hele leuke invulling van m’n boekje. En ik denk dat het al best wat effect heeft, omdat ik nu gedurende de dag al dingen opmerk die ik ’s avonds in mijn boekje kan schrijven. Hierdoor worden mijn dagen steeds voller met dankbaarheid en positieve gedachtes.

Wat doe jij met dankbaarheid? En schrijf je veel positieve dingen op?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)