Bron: pixabay / kirahoffmann

Mijn CV der mislukkingen

Op Twitter kwam ik een interessant fenomeen op het spoor: ‘CV der mislukkingen‘. Het bleek een VPRO programma te zijn (dat ik overigens nooit heb gezien), maar het hele idee ervan vind ik briljant. Daarom ook mijn CV der mislukkingen!

Want waarom delen we op ons CV alleen maar de goede dingen? De mislukkingen in ons leven hebben ons uiteindelijk net zo goed gevormd, misschien wel meer zelfs. Dus ik besloot om ook een CV der mislukkingen te maken. En hij is lang. En genant. Maar hé, it’s me! 🙂

Daar gaat ‘ie:

Mijn CV der mislukkingen

1995 – Drie 5’en en twee 4’en | Los van mijn mislukte tekeningen en knutsels en de falende muzieklessen waarbij ik altijd vergat om te oefenen, vond mijn eerste grote mislukking plaats in de tweede klas van de middelbare school. Toen werd ik op het HAVO/VWO met drie vijfen en twee vieren (!) naar de MAVO gebonjourd. In dat jaar was ik namelijk drukker met winkeldiefstallen en stoere verhalen op het meidentoilet dan met school. Daar ging mijn glansrijke schoolcarrière.

1998 – Blackout tijdens examen | Daarna ging ik met een MAVO-diploma alsnog naar de HAVO waar ik faalde tijdens mijn eindexamen. Voor biologie, mijn lievelingsvak, stond ik gemiddeld bijna een negen. Maar tijdens het eindexamen kreeg ik een black-out. Na een kwart van de vragen ging alles duizelen, zag ik de vragen niet meer, voelde ik me beroerd en zodra het mocht vluchtte ik het lokaal uit. Ik had een 2.9. Met dus een kwart ingevuld, wat als ik hem wél helemaal had gemaakt? We zullen het nooit weten, want ondanks dat cijfer was ik toch geslaagd en ging ik… naar het HBO.

1999 – Studie dubbel verkloot | Voor mijn HBO sociaal juridische dienstverlening faalde ik dubbel. Niet alleen stopte ik met de opleiding omdat ik er niks aan vond, ik haalde ook niet de helft van mijn propedeuse, waardoor ik alle studiefinanciering terug moest betalen. En niet omdat ik laks was, maar om de simpele reden dat ik al mijn rechtenvakken niet haalde. Ik kon die boeken níet in mijn hoofd krijgen, ik was er gewoonweg te dom voor.

2000 – Ongeschikt voor ongeschoolde arbeid | Nadat ik een jaar had verkloot besloot ik om een jaar vrij af te nemen, zodat ik zeker wist dat mijn volgende studie wel zou slagen. In dit tussenjaar werd ik verschillende keren ontslagen bij kansloze baantjes, begon ik een LOI cursus die ik na twee weken links liet liggen, had ik zo weinig geld dat ik geen treinkaartje meer kon kopen en verhuisde ik – what was I thinking? – van Groningen naar Zwolle, omdat mijn volgende studie daar was.

2001 – Zwolle werd een debacle | Een jaar later verhuisde ik weer terug, want in Zwolle was ik ook mislukt, ik vond er niks aan, ik kende er niemand en ik miste m’n stad. Dus ging ik voortaan elke dag een uur met de trein naar school.

2002 – Vier jaar studie in zes jaar… | Of nou ja, elke dag is iets overdreven, ik ging niet zo vaak en deed zo – met heel veel bijbaantjes tussendoor hoor – maar liefst zes jaar over mijn HBO studie Journalistiek. Om erachter te komen dat de journalistiek dood is en dat ik die studie nooit had moeten doen. Maar goed, wel een diploma uiteindelijk.

2009 – Werkavontuur faalt | Na mijn studie kreeg ik een baan bij de krant, mijn stageadres, dat ik verliet voor een nieuw op te richten tijdschrift. Mijn nieuwe mislukking, want ik was zwanger dus ik had wel iets verantwoordelijker kunnen zijn en kunnen kiezen voor iets meer vastigheid. Het tijdschrift viel al snel om en daar zat ik met baby en zonder werk. Dus ging ik freelancen.

2011 – Opgelicht door een opdrachtgever | En hoewel dat freelancen best goed ging, werd ik in 2011 opgelicht door een opdrachtgever wat ik eigenlijk wel had moeten zien komen. Ik deed werk wat de zoon van de baas ook kon doen en die zoon was nogal een haantje. Waardoor er niet met hem te werken viel en uiteindelijk ben ik – zonder betaald te zijn (want alleen maar telefonisch dingen afgesproken, hoe dom!) – weggegaan. Wat een stress wat dat!

En nu is het 2018 en ik weet er niet zoveel meer. Dus dat is een goed teken. Ik heb dus best veel fouten gemaakt, maar blijkbaar heb ik er ook van geleerd!

En jullie?

Maken jullie ook zo’n mislukkingen CV? Ik ben erg benieuwd! Deel het even in de reacties als je wilt.

➤ Lees ook: Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)