Meditatie: wie ik elke dag 10 minuten ben

Ik schreef al eerder over mijn meditatie-app, maar vond het moeilijk uit te leggen wat je nou precies hebt aan meditatie. Toen mijn gedachten gisteren afdwaalden – tijdens de meditatie – realiseerde ik me waarom meditatie zo waardevol is.

Omdat je elke dag tien minuten precies bent wie je wil zijn.

Het klinkt een beetje dramatisch, dat je dan blijkbaar de rest van de dag niet jezelf bent, maar het is eigenlijk best logisch. Door de dag heen wordt je geregeerd door afleidende gedachtes die vaak bol staan van de emoties, onzekerheden, irritaties etc. Ik heb best veel automatische reacties op situaties waarbij ik te kritisch ben op mezelf en anderen. Waarbij ik mezelf teveel laat leiden door mijn emoties, waarbij ik doe voordat ik denk. Waarbij ik mezelf vergelijk met anderen. Waarbij ik de competitie opzoek. Allemaal hele menselijke eigenschappen, maar soms zo vermoeiend. En toch heb je ze de hele dag door (volgens mijn meditatiecoach heeft iedereen ze, dus ik stel me maar even kwetsbaar op ;-))

Behalve dus als ik mediteer.

Als ik mediteer ben ik blij en trots op mezelf. Ik ben ontspannen, ik glimlach. Ik ben niet onzeker, ik oordeel niet. Ik geniet van het moment en van het feit dat er geen ingewikkelde strijd in mijn hoofd zit. Als ik afdwaal word ik niet boos, maar laat ik het gaan. Ik heb geen angst, geen stress, geen hoofdpijn van het moeilijke kijken. Ik ben dankbaar en voel me gezond en fris. Ik hou van iedereen en ik heb zin in het leven.

En natuurlijk hoop ik dat ik – door hier elke dag bij stil te staan – uiteindelijk ook de rest van de dag zo kan zijn. Dat ik al die vervelende en negatieve gedachtes kan laten gaan. Dat ik echt zo’n blij ei word als ik eigenlijk wil zijn, maar waar ik nu nog steeds heel stoer bij brom, als ik zulke mensen ontmoet: “Doe even normaal, het leven is niet altijd feest!”

Ooit wordt mijn leven ook altijd een feest. Hoop ik 😉

Wie zou jij willen zijn?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)