Foto: pixabay/stevepb

Het ‘lege leven’ zonder social media

Toen ik na een tijdje intensief social media gebruik, daar cold turkey mee stopte, realiseerde me pas hoe leeg je dag is zonder smartphone. Hoeveel tijd je over houdt. En dat vond ik best indrukwekkend.

Ik denk dat ik – in vergelijking met anderen – geen die hard social media slaaf ben. Maar aan de andere kant, wie denkt van wel? Een belangrijke reden dat ik me zo weinig ophield met social media was echter dat mijn facebook wall vrij saai was en mijn twitterfeed vrij onbekend (en ik nogal onhandig ben qua smartphonegebruik met mijn worstenvingers). Toen ik echter – omwille van deze website nota bene – iets meer ging volgen en iets meer ‘verbinding’ zocht, werd ik ineens wél die hard. Voor mijn doen dan.

Ik schrok er een beetje van en richtte alles wat anders in. Ik zit nu drie keer per dag op social media en ik laad overdag mijn telefoon op, zodat hij praktisch de hele dag boven ligt. En ineens realiseerde ik me hoeveel van de dag eigenlijk wordt opgevuld door ‘niks’. Want ook al zit je vaker op social media, je leest niks meer, je scrollt gewoon iets minder ver. Misschien mis je wat tweets, maar verder ook niet.

Waar moet je het dan over hebben?

Tijdens mijn tijdelijke ‘verslavingsperiode’ was mijn leven ineens opvallend ‘vol’. Tijdens een wandeling met mijn man betrapte ik mezelf erop dat ik het had over de huisinrichting van iemand op Twitter, als ‘er zijn mensen die…’ of ‘Ik las over iemand die…’

En dat is best raar. Dat die verhalen op social media van wildvreemde mensen ineens in je dagelijkse wandelingen gaan zitten. Dan vraag je je toch ook af of er niks interessanters is om het over te hebben. Daarbij is Twitter voor een groot deel bij elkaar gelogen door trollen, dus voor je het weet heb je het over de negatieve reacties over Amalia die er niet eens bleken te zijn.

Een paar jaar geleden had ik dat ook met nieuws. Daar had ik het dan ineens over. Nieuws waar je verder niks aan kan doen. Over Assad. Of over een politieke partij die toch geen zetels zou gaan halen in de Tweede Kamer. Maar goed, nieuws gaat nog heel veel mensen aan. Het interieur van Pietje van Twitter is vooral interessant voor Pietje zelf en die drie mensen die toevallig dezelfde smaak hebben en door zijn tweet geïnspireerd raken.

En nu?

Enfin, ik minderde dus fors met social media, wandelde zwijgend naast mijn man (;-)) en ineens viel me op hoeveel momenten op de dag je ineens tijd over hebt. Na het afwassen bijvoorbeeld. Of als je net iets te vroeg klaar bent voor school in de ochtend. Ik kijk om me heen, praat maar wat met mensen en ik realiseer me ineens hoe heerlijk het is dat ik me nu niet bezig hoef te houden met de verongelijktheid van Petra S en de nieuwe hond van Karin G.

Nu kijk ik om me heen, zie een vogel in de tuin, ik ruim wat op.

En ik ga op zoek naar wat nieuwe hobby’s.

➤ Lees ook: Een ‘slow’ weekje & Zo verminder je je social media gebruik

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)