Bron: pixabay

Dingen zijn waardevoller als het moeite kost

Anna zit momenteel op zwemles en dat is voor mij een bron van heel veel inspiratie over levenslessen (dus hou je vast komende tijd, want ze zit er nog wel even op, vermoed ik…). Eén daarvan is deze: ‘Dingen zijn waardevoller als het moeite kost’

Ik kan mij nog goed het moment herinneren dat Anna voor het eerst los fietste. Nu kan iedere ouder zich dat vermoedelijk wel herinneren, maar ik denk dat niet veel mensen zó trots waren als ik. Waar sommige kinderen zo wegfietsen en anderen het in een halve middag leren, was het voor Anna best een dingetje.

Want Anna is voorzichtig. En dat werkt niet met fietsen, want als je ‘voorzichtig’ fietst, dan valt je fiets om. Enfin, uiteindelijk leerde natuurlijk ook Anna fietsen en ik was zo trots op haar. Omdat ze zoveel middagen in haar eentje op straat had geoefend, zoveel grenzen had verlegd en zoveel angsten had overwonnen.

En ik dacht: Dingen zijn waardevoller als het moeite kost.

En ook met zwemmen is deze voorzichtig houding een beetje een spelbreker. Want voor zwemmen moet je watervrij zijn en dat laatste is iets moeilijker in Anna’s geval. Bovendien had ze een flinke watervrees. Dus waar andere kinderen hun eerste zwemles als een torpedojager door het water gaan, had Anna heel veel oefeningen in de gootsteen nodig voordat ze überhaupt met haar mond onder water durfde. En dus ging ze elke week haar grenzen verkennen. Elke week en ook thuis oefende ze weer iets nieuws, elke week verlegde ze die grenzen en overwon ze haar angsten. En toen ze vorige week – na zeven maanden – als een torpedojager door het water suisde was ik zó trots!

En ik dacht: Dingen zijn waardevoller als het moeite kost.

De grootste moeite

En wat te denken van de grootste moeite tot nu toe die ik bijna zeven jaar geleden moest doen. En die negen maanden daarvoor. Zo’n liefde-op-het-eerste-gezicht-ervaring zou toch een stuk minder magisch zijn geweest als ze er tijdens het afwassen zo even tussendoor was geglipt. Bijna onopgemerkt, pijnloos.

Echt hè. De echte waardevolle dingen, die kosten moeite 😉

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)