8 redenen om de auto èn de fiets te laten staan

Omdat we leven in een wereld waar iedereen haast heeft, is het vaak verleidelijk om het snelste vervoermiddel te kiezen. Maar het feit dat je toch van A naar B moet, kun je ook gebruiken voor je dagelijkse beweging!

Dus kun je beter kiezen voor het gezondste (zowel fysiek als qua stress) vervoermiddel in plaats van het snelste.

Vijf redenen om de auto te laten staan

1. Een auto kost geld | Dat spreekt voor zich. Een auto kost wegenbelasting, verzekeringsgeld, diesel of benzine en onderhoud.

2. Een auto is slecht voor het milieu | Uitlaatgassen zijn nu eenmaal slecht voor het milieu. Bovendien kost de auto ruimte en die ruimte gaat meestal ten koste van natuur.

3. Een auto moet je ergens parkeren | En die parkeerplaatsen zijn vaak ver weg. Met een fiets kun je altijd voor de deur parkeren. Voordeel van een auto is dan natuurlijk wel weer dat je verder moet lopen vanaf de parkeerplaats 😉

4. Je beweegt niet in de auto | Dat spreekt natuurlijk voor zich. Je wordt er lui en stijf van.

Bron: pixabay.com/sasint5. Een auto is horizonvervuiling | Het blijft toch zonde, al die opritten waar een mooie bloemenzee had kunnen staan, maar in plaats daarvan staat er zo’n aluminium glimding. En heb je prachtige nieuwbouw, wordt je continu verblind door al die auto’s die ervoor staan. En als je verblind wordt, dan heb je nog geluk, want dan glimmen ze in ieder geval. Veel auto’s zijn ook nog heel erg vies.

Dus de fiets pakken is altijd beter. Bij alles dichterbij dan 10 kilometer (en zonder zware/ grote boodschappen etc.) zou ik kiezen voor de fiets. Als je een fiets echter ook voor hééle korte stukjes gebruikt, dan is het hele gezondheidsaspect weer een beetje zoek en dan kies je toch weer de snelle oplossing in plaats van de gezondste. Dankzij mijn aversie tegen de auto (die ik helaas wel nodig heb) heb ik vaak weinig moeite om de auto te laten staan, bij de fiets is dat echter een ander verhaal. Ik ga te vaak op de fiets naar plekken die minder dan 2 kilometer weg zijn. Dat kan anders! Daarom:

3 redenen om – naast de auto – ook de fiets te laten staan

6. Bij wandelen beweeg je meer dan bij fietsen | Dat is natuurlijk logisch, je hebt immers geen vervoersmiddel / hulp

7. Door wandelen pak je tijd die je nuttig kunt gebruiken | In tegenstelling tot de fiets (waar je toch goed op het verkeer moet letten), kun je een wandeling heel nuttig gebruiken. Je kunt dingen opschrijven die je niet moet vergeten. Je kunt telefoontjes plegen als je je mobiel bij je hebt. Je kunt interessant podcasts of luisterboeken luisteren. Je kunt praten met je kind die je net van school haalt. Etc.

8. Je komt tot rust | Omdat je in veel gevallen niet echt aan het verkeer deelneemt hoef je niet zo heel goed op te letten en kun je dus lekker ontspannen. Ik wandel elke ochtend van Anna’s school naar huis (met een omweg) en dat is echt mijn ontspanningsmoment van de dag. Heerlijk!

En als je tot rust komt en daardoor al je bezigheden even op een rijtje zet, heb je vaak nog meer tijd over ook!

Weet jij nog redenen om de auto en/of fiets te laten staan?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)